• Adviesbureau Lüning
  • +31(0)26 368 3480
  • Arc2 architecten
  • +31(0)36 521 7770
  • info@geodomedesign.nl

DinoDome GaiaZOO Kerkrade

De DinoDome in het dierenpark GaiaZoo Kerkrade is Europa’s grootste indoor speeltuin. Met een koepel van 56 meter in doorsnede is het 2.500 vierkante meter grote speelpaleis op een elegante wijze overdekt. Als een ster aan de hemel zorgt het transparant uitgevoerde daklicht in de top voor een sprookjes-achtige sfeer. Een hellingbaan verbindt de zones met het doolhof, waterpartij, horecaterras en oerwoud. Onder de hal bevinden zich in de kamers van een nautilusschelp het theater en de feest- en congreszalen.

Testimonial
Emil Lüning, Adviesbureau Lüning: ‘Zo’n 15 jaar geleden zocht ik een architect om de mogelijkheden van geodetische koepels te verbeelden voor opdrachtgevers. Het kwam goed uit dat Gert-Jan de Jong naast architect ook constructeur is. We hebben zeker tien projecten met deze lichte koepelconstructies samen gemaakt, vooral voor dierentuinen. De bouwkundige creativiteit van Gert-Jan heeft bij al deze projecten een grote rol gespeeld. In de DinoDome zit naast de themaspeeltuin met dinosaurussen zelfs een compleet congrescentrum. Hij heeft de wensen van de opdrachtgever op een hele goede manier weten te vertalen in een ontwerp, dat steeds meer functies moest omvatten. De bouwtechniek is bij het project totaal niet belemmerend, maar dienend en daardoor lukte het al die wensen in te bouwen. Gert-Jan en ik kunnen zogezegd lezen en schrijven met elkaar!’                                 


Grootste indoorspeelhal van Europa voor GaiaZoo

Sinds 2000 is Zuid-Limburg een dierentuin volgens 21ste-eeuwse principes rijker. Het schitterende glooiende heuvellandschap is natuurlijk ook een niet te missen locatie om mens en dier op hun natuurlijkst vertier respectievelijk huisvesting te bieden. Het thematisch opgezette GaiaZoo beslaat liefst 20 ha. Verschillende leefgebieden zijn er nagebootst, zoals Europa, het Amazonegebied, het Congobekken en Namibië. De habitats worden bevolkt door bijbehorende dieren, totaal zo’n tachtig soorten. Aanvullend op de kernfuncties van de dierentuin wil het GaiaZoo ook andere faciliteiten aanbieden: de gelegenheid voor kinderen om te spelen en natuurfilms te bekijken en de mogelijkheid voor bedrijven om te vergaderen en te congresseren in een natuurlijke ambiance. Voor dit doel is een nieuwe attractie gerealiseerd: de DinoDome. De DinoDome is met 2500 m2 de grootste indoorspeelhal van Europa waar de kinderen zich uit kunnen leven in een jungle van klimnetten en daar allerlei levensgrote dinosauriers tegen kunnen komen.

Nautilusschelp voor congresfaciliteiten
De spiraalvormige hellingbaan vormt de binnenste winding van de nautilusschelp die op de verdieping onder de speelwereld ligt. Op deze laag bevinden zich alle functies die zijn gerelateerd aan de congres- en vergaderfaciliteiten: het auditorium, de vergaderzalen, de keuken, sanitaire voorzieningen, opslag en techniek. De functies zijn gerangschikt naar de afnemende grootte in de kamers van de Nautilusschelp. De vormprincipes van de natuur zijn op deze manier ook terug te vinden in de organische plattegrond van het gebouw en zorgen voor een heldere orientatie voor de gebruikers ervan.

Duurzaam door natuurlijke principes
GaiaZOO heeft als boodschap ‘wees zuinig op de aarde’. Daarom is het gebouw ontworpen op een milieuvriendelijke wijze. Het overgrote deel van het gebouw is geconstrueerd uit duurzame materialen. Dit geldt voor de geodetische koepel in vurenhout, voor de gevels met onbehandeld gepotdekseld inlands lariks, de MTCC-gecertificeerd meranti puien en ook het interieur dat is afgewerkt met leemstuc en inlandse houtsoorten. De ronde vorm van gebouw en dak zorgt voor een minimaal materiaal- en energiegebruik voor een maximaal volume. Het koepeldak heeft een extra dikke isolatielaag. De installaties zijn op een slimme wijze ontworpen waardoor de grote speelhal wordt verwarmd met restwarmte van het congresgedeelte, in de zomer kan de hal op een natuurlijke wijze worden geventileerd via de drie ventilatie oren op het dak. De vloer van de speelhal wordt gevormd door de natuurlijke bodem met een zandpakket en houtsnippers, deze heeft een dempend effect op schommelingen in het klimaat.

De DinoDome is op een organische wijze ontworpen en gebouwd volgens natuurlijke principes op het vlak van klimaat, constructie en ruimte. Dit maakt de DinoDome tot een echt organisch Gaia gebouw.


 

Gerelateerde projecten