• Adviesbureau Lüning
  • +31(0)26 368 3480
  • Arc2 architectuur
  • +31(0)36 521 7770
  • info@geodomedesign.nl

GeoDomeDesign is een samenwerkingsverband tussen het Adviesbureau voor technische houtconstructies Lüning en architectenbureau Arc2 architecten.


Emil Lüning - Adviesbureau Lüning

Emil Lüning, oprichter van Adviesbureau Lüning, is reeds lange tijd gefascineerd door het fenomeen geodetische koepels en heeft als houtconstructeur het door Buckminster Fuller ontwikkelde constructieprincipe vertaald in hout. Hiervoor heeft hij een nieuw knooppunt ontwikkeld die het mogelijk maakt om de koepels op een eenvoudige wijze te produceren en te monteren. Adviesbureau Lüning is reeds 30 jaar toonaangevend op het gebied van engineering van technische houtconstructies en geodetische koepels. Adviesbureau Lüning maakt ook alle productietekeningen voor de verschillende onderdelen van de koepel: de houten staven en de stalen knooppunten.


Gert-Jan de Jong - Arc2 architecten

In de visie van architect Gert-Jan de Jong, oprichter van Arc2 architecten, is architectuur een synthese van drie belangrijke ingrediënten, namelijk ruimte, constructie en context. Vandaar de naam Arc2 (A = rc2). Arc2 is een innovatief architectenbureau dat ernaar streeft de wensen van de opdrachtgever te transformeren tot aangename en inspirerende ruimten, waarin constructieve elementen een sprekende plaats krijgen. Integratie van techniek en vormgeving is voor Arc2 vanzelfsprekend. Uiteraard komen de ontwerpen tot stand in relatie tot de context, waarbij een intelligente inpassing van een project in de omgeving met respect voor het milieu centraal staat.
De geodetische koepelconstructie is bij uitstek geschikt om projecten met mooie organische vormen en prachtige ruimtes mee te maken!

Natuur als inspiratie
Intelligentie en logica spelen zodoende een belangrijke rol in de ontwerpen van De Jong. Voorbeelden put hij graag uit de natuur: ‘In de natuur zie je hoe organische vormen met beperkte middelen een optimaal resultaat bereiken. Blaadjes richten zich naar de zon om zoveel mogelijk licht op te vangen. Een nautilusschelp maakt steeds grotere kamers rondom het midden, met nuttig gebruik van de eerder gevormde structuren. En bij een eierschaal zie je hoe met zo min mogelijk materiaal een zo groot mogelijke overspanning is te maken.’ Bij deze vormen is de constructie een logisch onderdeel van de functionele en esthetische kwaliteit. Bovendien zijn het bijzonder doelgerichte, ruimtelijke structuren. Dat vertaalt zich in de ontwerpen van De Jong naar kostenefficiënte en fraaie constructies met een logische krachtsafdracht. Het is daarbij zeker een voordeel dat De Jong ook is opgeleid tot constructeur. De constructie vormt een essentieel en onlosmakelijk onderdeel van de architectonische verschijningsvorm.


geodetisch, koepelconstructie, BuckminsterFuller, functioneel, esthetisch, nautilusschelp, houtconstructie, engineering, kostenefficient, organisch, GeoDomeDesign